Ce poate sa te determine sa mergi la cursuri coafor? Cate meserii cunosti care te pot face faimos/faimoasa? Ei bine, daca nu era evident deja, coaforul este una dintre aceste meserii. Hai sa aflam impreuna mai multe despre asta.
Stai, coafor? Cine vrea sa ia cursuri coafor? Eu vreau sa devin hairstylist!
Bine, realitatea este ca in afara de putina “stralucire”, nu este nici o diferenta intre cele doua.
De ce as vrea sa iau cursuri coafor? De ce as vrea sa devin coafor?
Am spus deja ca poti sa devii faimos, nu? Ok, daca faima nu este cel mai motivant aspect pentru tine, mai avem cateva:
- Multe doamne si domnisoare merg saptamanal la coafor in baza unui abonament. De asemenea, sunt o multime de evenimente unde programarea la un coafor bun este practic de nelipsit: botezuri, nunti, petreceri. Si daca vorbim despre petreceri, sa mentionam si evenimentele de toate tipurile – corporate, lifestyle, etc.
- Te poti dezvolta in multe directii: poti lucra la salon sau acasa. Te poti specializa in shooting-uri foto, poti lucra pentru reviste de moda si styling. Nu mai vorbim de industria de teatru si mai ales film – intr-adevar mai nisata, dar cine nu ar dori sa ajunga sa lucreze cu actori celebri?
- Iti da posibilitatea de a “creste”, poate mai mult decat in multe alte meserii. Poti participa la concursuri de profil, nationale dar si internationale, organizate de nume mari din industrie, care te pot face foarte cunoscut in lumea hairstyling-ului. Un bun renume si vizibilitate sporita = mai multi bani.
- Pentru ca tot vorbeam de bani – se castiga bine, mai ales daca iti fidelizezi clientele
- Dupa ce inveti meserie, poti ajunge sa fii propriul sef – lucrand de acasa, intr-un spatiu bine amenajat
- Te poti specializa (tuns, vopsit, coafat) sau poti lucra pe toate cele 3 domenii. Esti un om de echipa – mergi pe ideea de specializare si faci echipa cu alti specialisti; preferi sa lucrezi singur – inveti si iti perfectionezi tehnica pe toate cele 3 segmente
Ce ar putea sa nu imi placa in a deveni coafor?
- Iti vine a crede sau nu, este o meserie care te solicita fizic. Stai mai mereu in picioare, iar coloana vertebrala si incheietura mainii sunt cele mai solicitate parti ale corpului, datorita operatiunilor specifice la tuns si coafat si pozitiilor in care trebuie sa stai pentru asta
- Mai ales daca lucrezi la salon – dar nu numai – perioadele din preajma sarbatorilor sunt printre cele mai aglomerate. Este posibil sa fie nevoie sa lucrezi in zile ca ajunul Craciunului sau chiar in ziua de Craciun, pe 31 Ianuarie, in ajunul Pastelui si asa mai departe. Valabil si pentru weekend-uri, pentru ca atunci sunt nunti, botezuri, petreceri. Si doamnele si domnisoarele vor sa arate impecabil si sambata si duminica si tu esti cea/cel responsabil pentru asta.
Pana la faima este cale lunga, cat castiga un coafor?
Pana la faima, intr-un salon un coafor incepator incepe cu salariul minim. Cheia este insa la tine – daca arati pricepere, interes si ca esti muncitor/muncitoare bonus-urile nu vor intarzia sa apara. Si probabil unul dintre cele mai importante aspecte – sa stii sa le faci pe doamne si domnisoare sa se simta bine.
Oricine poate sa devina coafor?
In principiu, de ce nu? Insa am spune ca este important sa vezi daca ti se potrivesc calitatile necesare unui bun coafor:
- Este important sa ai un simt estetic dezvoltat. Trebuie sa poti citi/intelege fizionomia clientei, sa iti dai seama ce i se potriveste si ce nu. Lucrurile acestea se pot invata, dar ai de castigat daca faci lucrurile acestea natural
- Trebuie sa fii la curent cu tendintele in domeniu: tehnici noi, instrumente noi, culori, tunsori, styling-uri noi dar si clasice, pentru ca vor fi mereu cliente care prefera clasicul. Avantajul in ziua de astazi este ca accesul la aceste informatii il are fiecare dintre noi la un click distanta. Instagram, Facebook, revistele de lifestyle si moda – ai de unde sa te informezi – cu conditia sa iti placa.
- Ai nevoie de abilitati bune de comunicare, politete si diplomatie. Sa stii sa abordezi o clienta, sa o faci sa se simta comfortabil, sa iti spuna ce isi doreste iar tu sa ii poti spune ce i se potriveste fara sa o jignesti, atunci cand nu sunteti pe aceeasi lungime de unda. Aici credem ca entuziasmul tau joaca un rol extraordinar de important – daca esti pozitiv, deschis si iti place ceea ce faci, nu ai de ce sa iti faci griji
- Seriozitate si profesionalism – desi poate parea o meserie de artist, este important sa iti poti estima timpul de lucru si respecta programarile. Oamenii au din ce in ce mai putina rabdare si daca nu cumva esti vreun magician in ale coafurii, risti sa iti pierzi repede clientii
- Asa cum am mentionat mai devreme – trebuie sa ai conditie fizica buna. Ceea ce de fapt nu este rau deloc – este o meserie care te determina sa mergi la sala si sa fii fit
Ai nevoie de echipamente?
Da: foarfeci, perii, uscator de par, clesti de prindere a parului, pensule si accesorii pentru vopsire, manta de protectie pentru cliente, placa de indreptat parul, ondulator, bigudiuri, sort de protectie pentru tine. Vorbim de un mic arsenal aici. Si foarte important: vrei sa mergi catre produsele din gamele profesioniste. Unu: pentru imagine; doi: pentru ca in general nu sunt incadrate degeaba in gama de profesionisti – obtii rezultate mai bune cu ele si sunt mai durabile. In asa fel incat de cele mai multe ori ajungi ca in timp sa te coste mai putin un echipament profesional, fata de varianta in care cumperi 2-3-5 echipamente obisnuite care ti se defecteaza cand ti-e lumea mai draga.
Cum ajungi un bun coafor? Am nevoie de cursuri coafor?
Invatand si exersand. Si daca acum pornesti pe acest drum, primul pas este sa gasesti cursuri coafor bune. Mai precis, ce sa cauti la un curs de coafor?
-
- un raport pret-calitate bun: afla ce se ofera in cadrul pretului: pe ce faci practica – pe capete de practica,pe modele naturale, mix? Sunt incluse sau nu materialele consumabile? Cu ce materiale consumabile lucrati?
- Cum se prezinta sala de curs: igiena, mobilier, oglinzi, este placuta din punct de vedere vizual? Exista scafa, prosoape de unica folosinta?
- Cine este trainerul, lucreaza in domeniu, unde?
O parte din aceste informatii ar trebui sa iti fie destul de usor sa le obtii de pe site-ul celor care organizeaza cursurile sau de pe paginile lor din social media – mai toata lumea posteaza informatii, poze si asa mai departe. Dar dincolo de poze – care pot fi facute de fotografi priceputi acum 10 ani – este important sa mergi acolo si sa vezi cu ochii tai cum arata lucrurile acum.
Ce sa eviti cand cauti un curs de coafor
- In primul rand, scolile fara experienta. Nu spunem acum ca nu trebuie sa dai o sansa unui business nou, insa ai o garantie serioasa in plus atunci cand mergi la o scoala consacrata pe cursuri coafor.
- Scolile ce nu ofera un cadru potrivit pentru desfasurarea cursurilor. Dar deja am vorbit un pic despre asta – este suficient sa faci o vizita si te convingi rapid
- Alegerea unui curs cu prea putine sedinte este o capcana in care este destul de usor sa cazi. De ce spunem asta – daca mergi la un curs, de orice fel, mergi sa inveti, nu pentru ca stii deja tot ce este de stiut. Deci este greu de evaluat cat ar trebui sa dureze un curs in asa fel incat sa poti spune ca ai bazele pentru a practica respectiva meserie. Pentru cursuri coafor, un curs standard are 60 de sedinte, adica in medie 20 de saptamani cu 3 sedinte/ saptamana. Nu devii “artist” in 60 de sedinte – asta daca nu cumva erai deja dinainte sa mergi la curs – insa 60 reprezinta un numar rezonabil de sedinte in care sa intelegi si sa inveti partea teoretica si sa incepi sa deprinzi tehnicile specifice meseriei.
Ce faci cu diploma?
- Daca lucrezi deja la un salon, sunt sanse bune sa fii promovat/a si sa primesti un salariu mai bun.
- Daca nu lucrezi inca, este momentul sa promovezi faptul ca ai inceput o cariera noua si sa cauti un job. Nu te sfii sa mergi la saloane mari – mai ales daca ai fost harnic/a in timpul cursului – si tu vei stii mai bine, pentru ca sigur te vei compara cu colegii tai. Si bineinteles, daca ai absolit cursuri coafor la o scoala buna.
- Vrei sa lucrezi in strainatate? Daca vrei sa mergi intr-o tara UE, rebuie sa traduci diploma la un traducator autorizat, sa mergi la Prefectura Bucuresti pentru obtinerea apostilei si apoi la AJPIS Bucuresti pentru finalizarea procedurilor de echivalare a diplomei in statele UE.
Ce asteptari trebuie sa ai de la un curs coafor?
- Trebuie sa inveti pe langa teoretie si normele de igiena si protectia muncii
- Sa ti se vorbeasca pe intelesul tau si sa vezi exemple practice
- Sa se lucreze mult practic
- Sa ai un trainer care te incurajeaza dar te si urmareste, iti da sfaturi, te corecteaza, te ajuta sa inveti sa lucrezi corect de la inceput. Nu uita, esti acolo pentru ca vrei sa inveti, nu pentru ca le stii deja pe toate!
- Sa primesti ajutor de la trainer ori de cate ori ai nevoie
- Sa inveti si tehnici de comunicare cu clientul, seful si colegii – abilitati esentiale oriunde ai lucra si in orice domeniu
Coafori celebri?
Doar asa am inceput, nu? Sunt multi coafori faimosi, prin ceea ce fac dar mai ales datorita faptului ca au ajuns sa lucreze cu celebritati.
Ca sa mentionam doar cativa: James Brown, Lino Carbosiero, Nicky Clarke, Errol Douglas, Denise McAdam, Lee Stafford – care au lucrat cu nume celebre precum: Kate Moss, Catherine Zeta-Jones, Elizabeth Hurley sau Printesa Diana de Wales.
Vrei sa stii care sunt cei mai in voga haristilisti ai momentului? Cauta-i pe cei mai buni stilisti pe Instagram.
Inca ceva, poate cel mai important motiv pentru care ai dori sa devii coafor – este ca faci oamenii sa se simta bine. In majoritatea cazurilor oamenii pleaca de la tine mai bucurosi, simtindu-se mai increzatori, mai frumosi. Asta daca nu faci vreo traznaie, sau ai ghinion de o clienta foarte nehotarata. Se duc intr-un loc in care alti oameni ii vor lauda si le vor aprecia tinutele si coafurile. Nu sunt chiar atat de multe meserii in care rezultatele muncii tale sa fie atat de rapide, evidente si pentru care oamenii sa iti multumeasca. Merita, nu?
Te-ai hotarat sa devii coafor – de ce nu vii sa ne faci o vizita? Suntem chiar in centru, ajungi usor. Si avem un curs de coafor care sigur o sa-ti placa.
De ce noi?
- Suntem o scoala cu traditie de peste 20 de ani in organizarea de cursuri de coafor
- Am pregatit peste 500 de cursanti coafor
- Formatorii nostri sunt oameni cu experienta in domeniu care activeaza ca hairstylisti si sunt conectati la ultimele noutati si trenduri
- Formatorii nostri pun accent atat pe tehnologia meseriei cat si pe comunicarea cu clientii
- Avem un raport pret-calitate foarte bun
- Suntem in centrul Bucurestiului – este foarte usor de ajuns la noi de oriunde din Bucuresti
- Cursantii nostri ne recomanda – o poti vedea la noi pe Facebook