Blog
Cursuri de calificare – Ce ai de castigat?
- ianuarie 28, 2021
- De: Centrul Athena
- Categorie: Meserii

Ti-ai pierdut de curand jobul sau simți că nu te mai regăsești la vechiul loc de muncă și esti in cautarea unei noi provocari profesionale? In cazul in care ai vrea sa incerci o cariera noua care in acest moment ti se pare inaccesibila, trebuie sa stii ca este nevoie de perseverenta, ambitie si putere de munca pentru a te specializa cu usurinta in orice meserie.
Un prim pas pe care-l poti face este sa participi la un curs de calificare profesional pentru deprinderea de noi competente care să-ți deschidă noi perspective. In cele ce urmeaza, iti vom explica in ce consta un curs de calificare, care sunt avantajele participarii la un astfel de curs, care sunt nivelele de calificare si care sunt specializarile pe care le poti accesa.
De ce sa urmezi un curs de calificare acreditat
Cursurile de calificare au drept scop deprinderea de noi competente profesionale sau dezvoltarea competentelor existente. La terminarea unui curs, insituția care organizează cursul oferă cursantului o diplomă, pe care o poate prezenta apoi la angajare.
Cursurile de calificare organizate de Centrul Athena îți oferă tot ce ai nevoie pentru a-ti putea desfasura munca in bune conditii si la standarde inalte, indiferent de specializare. Trainerii noștri specializați își dau tot interesul pentru ca oamenii care participă la cursuri să fie multumiti si productivi.
Daca ai și spirit antreprenorial, treptat, îți poți construi un business propriu, bazându-te pe cunoștințele acumulate la cursurile noastre. Firmele mari și mijlocii tind să externalizeze anumite activități catre companii specializate, iar cei specializați în diverse domenii căutate (IT, Horeca, resurse umane etc) pot fructifica această oportunitate. Dacă te intereseaza să dobândești mai multe informații despre antreprenoriat, poți urma cursul de antreprenoriat organizat de centrul nostru.
Satisfacțiile pe care le vei obține terminând un curs de calificare nu sunt numai profesionale, ci și personale. La finalul oricărui curs, te vei simți mai împlinit, te vei bucura că ai evoluat, că ai ajuns într-o nouă etapă a vieții, una mai înfloritoare și mai interesantă. Vei putea să întâlnești oameni noi cu care poți discuta lucruri interesante, care te vor inspira și te vor ghida.
Nivele de calificare
Conform Cadrului National al Calificărilor exista 8 nivele de calificare profesională. Atunci cand te decizi să te inscrii la un curs de calificare este bine să ai in vedere si acest aspect. Iată în ce constau cele 8 nivele de calificare profesională și ce fel de pregătire este necesară pentru fiecare tip de calificare:
Nivelul 1
Persoana execută activitatea profesională în mod autonom. Aici ne referim în general la activităţi simple, de rutină. Formarea profesională care oferă acces la nivelul 1 de calificare este, de regulă, învăţământul obligatoriu, dar şi formarea profesională. Formarea profesională poate fi dobândită urmând cursurile noastre de calificare.
Nivelul 2
Cei care dețin acest nivel de calificare sunt responsabili de execuția activităţii proprii dar au în plus și o responsabilitatea colectivă în cadrul activităţilor desfăşurate, ceea ce presupune colaborarea cu colegii. Munca unui astfel de lucrător include o gamă largă de activităţi complexe.
Nivelul 3
Cei care dețin acest nivel de calificare sunt responsabili de activitatea proprie dar şi de realizarea sarcinilor de grup, având atribuţii de coordonare și control. Munca unui lucrător cu acest nivel de calificare include o gamă largă de activităţi complexe, realizate în contexte variate. Pentru acest nivel de calificare este nevoie de pregătire în învățământul universitar.
Nivelul 4
Persoana care deține acest grad de calificare este responsabilă de execuţia propriei activităţi, dar şi de realizarea sarcinilor grupului din care face parte, având atribuții de tip managerial. Munca presupune aplicarea cunoştinţelor într-o gamă largă de activităţi complexe, realizate într-o mare varietate de contexte. Pentru acest nivel de calificare este nevoie de formare tehnică post-secundară prin învăţământ universitar.
Nivelul 5
Persoana cu acest nivel de calificare răspunde pentru execuţia activităţilor proprii şi ale grupului pe care îl conduce. Munca sa presupune aplicarea unui complex de principii fundamentale într-o largă varietate de contexte, cu grad mare de imprevizibilitate. Pentru a ocupa această poziție, este nevoie de cunoştinţe de nivel înalt din diverse domenii. Pentru ocuparea unei astfel de poziții, este nevoie de o formare în învăţământul universitar şi postuniversitar.
Nivelul 6
Persoana care deține acest nivel de calificare are aptitudini avansate, care denotă control și inovare, necesare pentru a rezolva probleme complexe și imprevizibile într-un domeniu de muncă sau de studiu specializat. Persoana gestionează activități sau proiecte tehnice sau profesionale complexe, prin asumarea responsabilității pentru luarea deciziilor în situații de muncă sau de studiu imprevizibile.
Nivelul 7
Persoana care deține acest nivel de calificare are aptitudini de specialitate pentru rezolvarea problemelor în materie de cercetare și/sau inovare, pentru dezvoltarea de noi cunoștințe și proceduri și pentru integrarea cunoștințelor din diferite domenii. Specialistul gestionează și transformă situațiile de muncă sau de studiu care sunt complexe, imprevizibile și necesită noi abordări strategice.
Nivelul 8
Pentru a atinge acest nivel de calificare, trebuie să deții aptitudinile și tehnicile cele mai avansate și specializate, inclusiv abilitatea de sinteză și evaluare, necesară pentru rezolvarea problemelor critice de cercetare și/sau inovare și pentru extinderea și redefinirea cunoștințelor sau a practicilor profesionale existente. Persoana care deține acest nivel de calificare are unui nivel ridicat de autoritate, de inovare, de autonomie, de integritate științifică și profesională, precum și un angajament susținut pentru dezvoltarea de noi idei sau procese aflate în avangarda unor situații de muncă sau de studiu, inclusiv în materie de cercetare.
Mai multe detalii despre tipurile decalificări profesionale puteti afla consultand site-ul Autoritatii Nationale pentru Calificari: www.anc.edu.ro.
Cursuri de calificare in diverse domenii profesionale
Pentru că știm care sunt cerințele de pe piața muncii în prezent, centrul Athena îți propune o mare varietate de cursuri de calificare care îți oferă numeroase beneficii. În funcție de preferințe, interese și calități, poți alege să te formezi ca bucătar, cofetar patiser, electrician, frizer, evaluator de competențe profesionale, inspector resurse umane, formator, coșar sau manager de proiect. Echipa noastră de profesionisti in domeniul formării profesionale cu o vastă experiență în domeniu este alături de tine la fiecare pas, indiferent de cursul ales.
Ce oferă cursurile centrului Athena față de alte cursuri de calificare din București?
Cu siguranță vei găsi pe piață numeroase oferte pentru cursuri de calificare în Bucuresti. Desigur, orice curs te poate ajuta să deprinzi anumite abilitati. Sediul nostru este amplasat ultracentral iar trainerii noștri cu peste 20 de ani de experiență te pot invata tot ce este necesar pentru e reuși în domeniul ales.
Este adevărat că unele specializări sunt mai căutate, mai bine plătite și oferă satisfacții mai mari. Însă ne sfătuim întotdeauna cursanții să aleagă în primul rând activitățile care îi atrag și care se potrivesc cel mai bine cu structura lor internă. Atunci când faci lucrurile din pasiune, înveți mai ușor, lucrezi mai cu spor și ai mult mai multe șanse să ajungi un profesionist de succes. Te-ai hotarat sa te inscrii la un curs de calificare profesională? Te așteptăm să ne faci o vizita. Suntem chiar in centru, ajungi imediat de oriunde. Si cu siguranță avem un curs pe placul tău.